29.10.08

Mor Francesc Espriu


29.10.2008
Mor Francesc Espriu

Ahir dimarts 28 d'octubre morí als 92 anys d'edat Francesc Espriu, un dels primers integrants del Front Nacional de Catalunya i membre històric de la FNEC. Pintor i polític, Espriu estudià a l'Escola de la Llotja de Barcelona, i es va afiliar a la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC). El setembre del 1936, durant la guerra, marxà voluntari i fou ferit a la batalla de Belchite; després li diagnosticaren una malaltia greu i fou alliberat de tornar al front.

El 1937, com a President del Consell Local de Barcelona, l'organisme que ajuntava tot l'ensenyament de les comarques barcelonines, amb uns 8.000 afiliats, i 25 vots a la Cambra Federal de la FNEC, va tenir una intervenció decisiva aturant l'intent dels comunistes de la JSU de fer-se amb el control de la FNEC.

En acabar la guerra marxà a l'exili i fou internat al camp d'Argelers. A Perpinyà es retrobà amb Alexandre Cirici Pellicer i altres antics membres del FNEC i reberen un ajut del Comitè Britànic d'Ajuda als Refugiats per a que puguessin estudiar a Montpeller, amb Ernest Fouard i Camille Descony. Allà hi troba, entre altres, Josep Pallach, Heribert Barrera, Antoni Rovira i Virgili, Manuel Cruells i Pompeu Fabra.

El 1940 fou un dels fundadors del nou Front Nacional de Catalunya (FNC), i el 25 de gener de 1941 amb company tornà a Barcelona amb papers falsos, on formà part d'un grup que inicià un servei d'informació en col·laboració amb els aliats. El 25 de novembre de 1943 Espriu fou detingut i condemnat a dos anys de presó a la Model, d'on sortí el 4 de novembre de 1945.

Un cop alliberat, es dedicà plenament a la pintura i a fer estatuetes de terracota, i començà a exposar el 1948. El seu estil va ser aliè tant de l'avantguardisme com de la pintura comercial. El 1957 es traslladà a Paris. El 1966 va fer algunes exposicions a Tòquio i el 1979 tornà a Barcelona. Enguany, el seu últim any de vida, Espriu fou un dels convidats a parlar a la presentació pública de la Comissió del centenari de la bandera estelada que es feu a la seu nacional d'Òmnium Cultural de Barcelona el passat 14 d'abril. Espriu ha sigut acomiadat avui a les 12 del migdia al tanatori de Collserola.