14.10.08

Més de 1.600 persones omplen el Palau de la Música per homenatjar a Xirinacs


14.10.2008
Més de 1.600 persones omplen el Palau de la Música per homenatjar a Xirinacs

(Publicat al diari Crònica)

Més de 1.600 persones van retre ahir homenatge a l'exsacerdot i polític català Lluís Maria Xirinacs. Poc després d'un any de la seva mort, un Palau de la Música Catalana ple va recordar la seva figura, definida per tots els presents com a un 'patriota coherent', un defensor de la independència del país i una bona persona. Diferents personalitats de la societat civil dels Països Catalans van lloar Xirinacs i la seva defensa per les llibertats.

L'acte va començar amb les paraules 'Comença a caminar poble català!'. Mossèn Dalmau, qui va ser amic de Xirinacs, va explicar durant la seva intervenció que la figura i la personalitat del homenatjat era 'complexa' i va assegurar que 'no va morir d'odi ni de gelosia ni d'accident, sinó d'amor com Jesús', al temps que afegia que 'ningú ha dit mai que Jesús es va suïcidar, però els fets canten'.

Més dur en els seus termes es va mostrar Josep Guia, membre del Comitè executiu del PSAN, qui va declarar que el d'ahir no era un acte 'fet pels partits, sinó per persones generoses i honestes del poble català'. Per la seva banda, Lluís Planes, de la Fundació Xirinacs, va manifestar que 'ja s'havia acabat el temps de la queixa, del nacionalisme i l'independentisme il·lusori' i que havia arribat el moment 'de vertebrar els Països Catalans'.

A l'acte hi van assistir el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, el líder d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, i el jurista, Hèctor López Bofill. El toc musical el van posar Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Elèctrica Dharma, Obrint Pas, La Coral Sant Jordi, Joan Reig amb Refugi, Aramateix, At versaris i Manel Camp