8.10.08

'El moment de dir prou': Ara?


08.10.2008
'El moment de dir prou': Ara?

(Publicat al diari Crònica)

El darrer llibre del Toni Strubell, “El moment de dir prou”, va ser presentat a la llibreria Ona de Barcelona, dimarts 30 de setembre, en un acte on no hi cabia més públic, l’autor parla amb convicció de “la manifesta incompatibilitat amb Espanya”. Gran coneixedor de les entranyes de l’Estat per la seva feina, al costat de l'advocat i historiador Josep Cruanyes –que també va intervenir en l’acte– Strubell il·lustra la flagrant anormalitat en què viu la nació catalana, i els molts motius que demostren que el projecte d’Espanya no passa per acceptar els catalans tals com som i volem ser.

En el pròleg, l’expresident d’Itàlia Francesco Cossiga escriu. “La història és sempre la reescriptura del passat [i] Strubell no s’acovardeix davant aquest difícil objectiu”. Després de repassar múltiples episodis vergonyosos (hi ha capítol en què demana: “Franco encara?”), en Toni corona el llibre amb un suggerent apèndix intitulat “Cap on portem Catalunya? Idees” on el lector “Cal fer popular el catalanisme”, “Una nació sostenible”, “Afavorir la unitat del catalanisme”, “La batalla de l’emotivitat”, “Fer capital Barcelona”, Explotar internacionalment el 2014”, “Fer visible les raons de la sociolingüística”, i “Catalunya a Europa”.

De cap a cap, el llibre és d’una lectura apassionant (com ho ha estat -em consta!- l’exercici d’escriure’l) i obligada si hom vol entendre molts dels motius pels quals el poble català, sobirà, viurà amb tota certesa més tranquil i més segur. Qui no ho tingui clar ara mateix, ho tindrà després de llegir el llibre: es deixarà convèncer que “El moment de dir prou” és ... ara!

Miquel Strubell, sociolingüista i membre fundador de Sobirania i Progrés