13.12.07

Escòcia ja té estratègia econòmica per a la independència

foto
13.12.2007
Escòcia ja té estratègia econòmica per a la independència

(Publicat al bloc d'en Xavier Solano)

"Seria molt mes fàcil si tinguéssim tots els poders d'un país independent"..."Per tant, espero que ens trobarem en aquesta posició al 2017"
(Alex Salmond, Primer Ministre d'Escòcia). The Guardian, 14th November 2007

El govern independentista escocès continua avançant i ho continua fent de manera decidida. Un mes desprès de presentar l'economia escocesa als Estats Units, el proppassat dimarts 13 de novembre el nou executiu va publicar la nova estratègia econòmica que te com a objectiu igualar la taxa de creixement d'Escòcia a la del Regne Unit pel 2011 i a la dels petits estats europeus pel 2017.

El Primer Ministre, Alex Salmond, va destacar a la presentació de l'estratègia econòmica 2007-2017 que Escòcia te tot el necessari per esdevenir el nou Lleó Celta de l'economia (en referència al 'Tigre Celta' - nom pel qual es coneix el ràpid creixement econòmic de la República d'Irlanda que feu que aquest estat passes de ser un dels països mes pobres d'Europa a un dels més rics en poc més de 16 anys).

El Govern d'Escòcia reconeix que aquests objectius son ambiciosos i gens fàcils d'aconseguir. Sobretot si es te en compte que ara per ara Escòcia, per no ser Estat, no compta amb les eines necessàries. El Primer Ministre va comentar que només la independència donaria al govern escocès la llibertat de reduir els impostos ara controlats per Londres -l'impost de les societats, concretament- i la possibilitat de crear un nou 'Lleó Celta' per igualar les economies d'altres petites nacions europees com Irlanda i Noruega.

Mentrestant a Catalunya el Professor Ramon Tremosa ens comenta, arrel del seu nou llibre - Catalunya serà logística o no serà - que les grans infraestructures es decideixen a Madrid en clau madrilenya i estatal. Que aquest disseny radial no contempla ni te en compte ni a Catalunya ni als catalans, que, per cert, ni tenim diners ni competències. Finalment també ens recorda que "Si Catalunya no és capaç de dotar-se d'unes infraestructures pensades en clau global...perdrem oportunitats de creixement i anirem aprofundint en aquesta lenta i dolça decadència que alguns indicadors ja apunten des de fa pocs anys".

Escòcia ens ha passat al davant políticament en tan sols 8 anys, ara ens passarà al davant econòmicament i és que Escòcia cada dia veu més clar que no hi ha ningú millor en aquest món per a prendre les decisions i gestionar els seus impostos que els escocesos. Catalunya necessita avançar i la millor via per fer-ho és, ara per ara, la que practica Escòcia: caminar ambiciosament cap al model que ha dut Noruega, Irlanda o Finlàndia a esdevenir tres dels països independents més rics, competitius i envejats del món.

Xavier Solano, politòleg i analista polític de l'SNP