Els blocs i la internacionalització del procés de secessió
(Publicat al bloc d'en Xavier Mir)
Dimecres passat presentàvem a Òmnium la Xarxa de Blocs Sobiranistes. Tribuna Catalana se'n va fer ressò. També han escrit sobre la trobada alguns dels assistents: David Figueres, Marcús (també aquí), la blocaire Calaix de Sastre o jo mateix. Hi havia força blocaires: l'Èric Bertran, en David Navarrete, en Jordi Carbonell, en Toni Sellas, en Lluís Soler, la Lídia Pelejà, l'Enric Canela, i un llarguíssim etcètera. Entre tots, i amb la participació dels qui érem a la taula (Saül Gordillo, Víctor Alexandre, Guillem Salas i l'equip de la XBS) vam fer un debat sobre les possibilitats de la Xarxa de Blocs Sobiranistes. Una de les qüestions que van sortir va ser els podcast. En Toni Sellas, que ja n'ha fet alguns, ens convidava a fer-ne més, perquè troba que és un recurs poc emprat i que dóna força possibilitats. També es va parlar de la importància d'incloure la versió en anglès dels textos que publiquem. Es van esmentar diverses eines de traducció, però també es va comentar que tenen els seus límits. Cal un espai des del qual el món pugui seguir el procés de secessió que està vivint el nostre país. En anglès i en altres llengües, però sí, sobretot en anglès. I com que les eines de traducció automàtica no són suficients, jo apostaria per una xarxa de blocs que es dediquessin a aquesta tasca.
Es tracta d'aplegar-los en un directori al qual puguem enllaçar des dels nostres blocs. Tenim periodistes professionals que escriuen articles de política i tenim blocaires arreu del món que poden escriure, potser sense tanta professionalitat, en diverses llengües. Segur que trobem casos en què aquests dos perfils coincideixin. Cal crear un referent per a la internacionalització del procés des de la xarxa. Pot ser una empresa o pot ser un grup de col·laboradors afeccionats, però segur que tenim gent que pugui fer aquesta feina. Tenim el Catalonia Today, però cal ser-ne subscriptor. Tenim moltes contribucions aïllades en aquesta línia, però cal aglutinar-les. Si algú fa una entrevista telefònica amb alguna emissora de ràdio o de televisió de qualsevol punt del món, ens n'hauríem de poder assabentar per enllaçar-ho des dels blocs i anar fent xarxa.
No sé exactament quina és la millor manera d'enfocar-ho, però potser a partir d'aquest apunt i de les vostres contribucions a través dels comentaris podrem engegar alguna cosa. No crec que la feina sigui de crear coses noves de gran complexitat. Més aviat cal crear l'espai que ho aglutini, ho mantingui i ho potenciï. Ens anirà molt bé tenir una eina d'aquestes característiques. Us convido a reflexionar-hi.
Quant a la XBS, els nostres plans els vam anunciar a la presentació que podeu trobar al bloc d'en Marc Roca i passen per crear una associació, fer el primer congrés virtual per la sobirania i dur a terme un programa d'alfabetització digital que permeti que més persones s'informin a través de la xarxa, que hi aboquin continguts i que participin del web 2.0. Tots i totes hi esteu convidats.
PS: una setmana després de la presentació, ja en som 549. Gràcies a tothom, perquè això no para de créixer. I si algú ens vol ajudar econòmicament, podeu fer aportacions al compte número 2013/0616/85/0201119759 de Caixa Catalunya. Ens anirà molt bé tenir una mica de coixí per poder engegar tots aquests projectes.
Xavier Mir
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada