21.7.08

Primers comentaris a les balances de Solbes

foto
21.07.2008
Primers comentaris a les balances de Solbes

(Publicat al bloc de l'Elisenda Paluzie)

1. Confirmen el que ja sabíem: el dèficit fiscal de Catalunya és excessiu (gairebé el 9% del PIB de Catalunya i 15.000 milions d’euros el 2005) i els Països Catalans són els més solidaris de l’Estat.

2. Sigui quin sigui el criteri que s’utilitza, els Països Catalans estan en els quatre primers llocs del rànking de solidaritat.

3. Quan el criteri que s’utilitza és el de càrrega-benefici, Madrid és la comunitat que té el dèficit fiscal més elevat. Això era d’esperar donat que aquest criteri beneficia a les capitals d’estat, a l’imputar la despesa pública efectuada pels ministeris centrals a tots els ciutadans independentment del territori on estan localitzats aquests serveis.

4. Quan el criteri que s’utilitza és el del flux monetari, Madrid passa a ocupar el quart lloc en el rànking de dèficit fiscal en % del PIB, per darrere de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià.

5. El secretari d’Estat, Sr. Ocaña, ha justificat les dades amb l’argument que les comunitats amb major dèficit fiscal són les de major renda per càpita. Això és manifestament fals. Catalunya és la quarta comunitat autònoma en PIB per càpita, les Illes Balears la setena i el País Valencià la tretzena i en canvi ocupen els tres primers llocs del rànking de dèficit fiscal. Hi ha comunitats autònomes amb un PIB per càpita superior a la mitjana espanyola com Aragó, Cantàbria o La Rioja que són receptores netes de fons de solidaritat (tenen superàvit fiscal). El sistema no segueix cap pauta racional i és manifestament injust. El cas del País Valencià és flagrant. No té cap justificació redistributiva que el País Valencià tingui dèficit fiscal, amb un PIB per càpita inferior a la mitjana espanyola (el 89% de la mitjana).

6. Si realment es vol actuar amb transparència, caldria que les dades que s’han utilitzat es fessin públiques, fossin de lliure accès per a tots els investigadors i es publiquessin anualment.

Elisenda Paluzie, economista i professora de la Universitat de Barcelona