Sobirania i Progrés es presenta a La Garriga
La doctora en teoria econòmica Elisenda Paluzie i l'actor Joel Joan van presentar el projecte de Sobirania i Progrés a la Garriga el passat divendres 9 de maig. En Joel, president del col·lectiu, va convidar el públic assistent a compartir amb la resta de la societat "l'independentisme íntim" que vivim molts catalans, i va presentar el seu projecte com una eina per "precipitar un procés que ja no té marxa enrere". Per la seva part, Paluzie va donar dades que parlen del moment oportú que té actualment Catalunya per esdevenir un Estat des del punt de vista de l'economia política.
L'acte va començar amb la projecció de dos reportatges: el primer sobre l'independentisme que han adoptat immigrants extracomunitaris recent arribats; el segon, un testimoni de la manifestació pel Dret a Decidir. Oriol Ramon, president d'Esquerra a la Garriga, va encetar els parlaments, i va afirmar que "l'independentisme ha de créixer pel costat del civisme, ja que és el que necessitem per fer passos polítics més importants", alhora que va agrair l'actitud dels personatges públics "que se la juguen" manifestant públicament el seu independentisme, com en Joel i l'Elisenda.
L'Elisenda, per la seva banda, va continuar la trobada desenvolupant diversos raonaments teòrics sobre la tendència global centrífuga en l'estructuració de les economies dins dels estats democràtics. Per ella, la globalització i les necessitats de cohesió social propicien un moment oportú per formar un Estat al territori català, "i cal aprofitar-ho". L'espoli fiscal, quantificat sobre els 2.800 euros per habitant, provoca una "necessitat d'inversió dels recursos públics per crear xarxes i estructures per desenvolupar-se". Això perjudica tant el teixit empresarial com els ciutadans, ja que a diferència d'altres països petits d'Europa "veuen que no hi ha una relació entre les institucions, els impostos que es paguen i el reconeixement d'una pertinença". El Principat deixa de rebre un 10,2% del seu PIB, mentre que els 'lander' més solidaris d'Alemanya tenen un dèficit fiscal del 4%.
Joel Joan va agafar el relleu sintetitzant que "som espanyols a l'hora de pagar però per exemple ja és més difícil que la llengua catalana es consideri una llengua espanyola més". Joan es va dir que l'independentisme és una "cosa íntima, psicològica", però que està relacionada amb la condició social de l'ésser humà, i que per tant s'ha d'exterioritzar: "no em val l'independentisme privat". L'actor va argumentar que els catalans som gent amb unes condicions de vida molt òptimes i "som persones amb moltes coses, amb tot, menys amb la nació", i va recordar que els catalans "som especialistes en l'autoengany".
Entre les diferents reflexions, Joan va afirmar que amb un Estat propi, "no serem més nació que ara, sinó que simplement serem més lliures", i va afegir que el nacionalisme com a teoria política ha servit essencialment per defensar els estats imperialistes, "tot i que es veu que no hi ha nacionalisme espanyol". Joan va criticar que a Espanya només es parli de nacionalismes per referir-se al català, el basc o el gallec, i va defensar l'independentisme com a "antídot al nacionalisme". Joan va convidar els assistents a adherir-se al manifest de Sobirania i Progrés a través de la pàgina web, "un petit gest que té molta influència sobre els partits polítics". La plataforma, va dir, també és un espai que serveix per "qüestionar les coses i poder-les plantejar amb més llibertat que un partit", i va concloure dient que "cal pensar, cal parlar i cal decidir".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada