20.5.08

La majoria dels catalans votarien SÍ en un referèndum per la independència

foto
20.05.2008
La majoria dels catalans votarien SÍ en un referèndum per la independència

Oferim als nostres lectors la següent notícia apareguda al diari Crònica, ja que revesteix un doble interès per nosaltres. Per un cantó, perquè parla d'un informe fet públic avui que revela que ja existeix una majoria social favorable a la independència de Catalunya. En segon lloc, perquè un dels autors de l'informe ha estat en Miquel Strubell, professor de la UOC i membre fundador de Sobirania i Progrés.

L'estudi de la Universitat Oberta de Catalunya
, 'Llengua i identitat a Catalunya', desmenteix del tot la creença estesa entre la ciutadania que en cas que es fes un referèndum per la independència de Catalunya, aquest es perdria. A més, en ple debat pel finançament, la majoria dels enquestats s'han mostrat a favor que Catalunya recapti i distribueixi tots els seus impostos.

Així doncs, gairebé el 36% dels catalans hi votarien a favor, i un 22 % en contra. D'altra banda, en la qüestió de l'identitat nacional, el 31% dels catalans se sent tan català com espanyol, el 22% se sent únicament català i el 19% se sent més catalana que espanyola. I a uns dies del Catalunya-Argentina, la majoria dels catalans s'han mostrat a favor que les seleccions catalanes puguin disputar partits oficials internacionals.

Pel que fa el català, segons l'informe a Catalunya hi ha unes 400.000 persones que fan servir el català de manera habitual tot i no ser la seva llengua materna. D'altra banda, el 99% dels enquestats assegura entendre el català perfectament, i un 85% el sap parlar, és a dir, 800.000 persones més que fa deu anys. De totes maneres, a la pràctica la llengua castellana és la que més gent enten, parla, llegeix i escriu. Ara bé, el 55% dels enquestats estan a favor que el català sigui llengua oficial i de treball a la Unió Europea.