7.5.08

Berwick

foto
07.05.2008
Berwick

(Publicat al diari Avui)

El 78% dels veïns de Berwick, primera població anglesa quan hom surt d'Escòcia, voldrien que el poble esdevingués part d'Escòcia. Una de les possibles raons seria que Berwick ja ha canviat de país 13 vegades. Una altra tindria més a veure amb l'estatus únic de la vila, que "pertany al Regne d'Anglaterra" però sense "ser-ne part". Per cert, un estatus que ha ocasionat curiositats, com ara que Berwick havia de constar expressa i separadament en les proclames reials, com per exemple la declaració de guerra entre el Regne Unit i Rússia de l'any 1853. El problema vingué quan els governants es van descuidar d'esmentar el poblet al Tractat de Pau. Òbviament, això implicava que Berwick continuava oficialment, i en solitari, la guerra contra Rússia. Sortosament, l'any 1966 les autoritats soviètiques i les de Berwick van poder signar un nou tractat de pau. Aquell dia l'alcalde va dir: "Si us plau, diguin a la gent de Rússia que ara ja poden dormir tranquils".

Anècdotes a part, la veritable raó de per què els ciutadans de Berwick volen esdevenir escocesos ens la dóna la regidora Isabel Hunter: "Hem d'intentar aconseguir els mateixos avantatges que els escocesos. La meva mare, de 90 anys, que viu a Berwick, ha de pagar per l'atenció que rep. Això és gratuït a Escòcia. A més, pago milers de lliures per la universitat de la meva filla mentre que els escocesos no en paguen ni una" .

La conclusió és senzilla. A poc a poc, l'Escòcia del govern independentista de l'SNP s'està consolidant com un model a seguir, fins i tot pels anglesos. I això és, sens dubte, un bon senyal.

Xavier Solano, politòleg i delegat del Govern al Regne Unit