26.6.08

Ara és el moment!

foto
26.06.2008
Ara és el moment!

(Publicat al diari Crònica)

Veure les cares de la selecció basca guanyant la I Copa de les Nacions de bàsquet en el III Dia de les Seleccions Catalanes celebrat a Girona em va fer adonar que anem pel bon camí. Llàstima que no guanyés Catalunya, però no cal lamentar-se, ja ho farà quan competim oficialment. Competir, lluitar per un trofeu, és evident que fa molta més il·lusió que un simple partit de costellada. I aquest és el camí que s'ha de seguir. Les diferents Copes de les Nacions que farem ens permetran assolir la normalitat que molts ens neguen.

L'oficialitat caurà, mica en mica, pel seu propi pes. Sóc més optimista que mai. És més, crec que vivim el moment més important per a l'esport català des dels Jocs Olímpics de 1992. I un fet n'és la clau: l'última sentència del Tribunal d'Arbitratge de l'Esport de Lausana rebutjant el recurs de la Federación Española de Bolos contra l'ingrés de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling al màxim organisme internacional. Per primer cop, la máxima autoritat mundial en legislació esportiva ha entrat en la forma i en el fons, sentenciant que les federacions esportives són entitats privades i com a tals han d'actuar, sense deixar-se condicionar per la legislació dels estats. Ara ja no poden dir allò que el reconeixement de les Seleccions Catalanes "va contra la Ley del Deporte Español". La pròpia sentència acaba amb qualsevol tràmit legal, ha creat una jurisprudència importantíssima al respecte.

És cert que cada federació és un món, però totes se sotmeten al tribunal de Lausana. Cada federació catalana inicia o continua el tràmit per a ser reconeguda internacionalment, però sabent ara que la llei està del seu costat. El govern espanyol hi posarà traves, evidentment, però ja no en podrà discutir la legalitat de futurs reconeixements, aquest tema està tancat. Això és un cop dur per alguns, com veure que el Dia de les Seleccions Catalanes es segueix consolidant any rera any. A Girona, 27.000 persones van fer costat a les nostres Seleccions tot i la pluja.

El gran centre neuràlgic va ser, a banda del Pavelló de Fontajau, la Plaça Constitució, on s'hi van aplagar més de 4.000 persones per gaudir d'un cartell de luxe. Es va viure el comiat definitiu del 12 cops campió del món de biketrial Ot Pi, que va tancar la seva carrera esportiva amb un salt des de 3 metres i mig d'altura. I per si fos poc els 3 millors pilots de trial del moment, Raga, Bou i Fujinami, van fer vibrar el públic assistent amb els seus malabarismes. I si algú dubtava de la implicació dels nostres esportistes al camp de rugbi del GEiEG la Selecció Catalana de rugbi XIII no va tenir problemes a l'hora de cantar enèrgicament Els Segadors ''a capella'' per una errada a la megafonia.

Bon cop de falç! Junts, l'acabarem portant!

Xavier Vinyals, president de la Plataforma ProSeleccions Catalanes