4.9.08

Presentació a Barcelona de la manifestació "Som una nació, volem Estat propi"

foto
04.09.2008
Presentació a Barcelona de la manifestació "Som una nació, volem Estat propi"

Sota el lema Som una nació, volem Estat propi, diferents representants de les principals entitats civils de Catalunya han exposat a la premsa i al país, els seus arguments per convocar la societat a manifestar-se per un Estat propi el proper 11 de setembre, a les 5 de la tarda, a la Plaça Urquinaona de Barcelona. La roda de premsa, celebrada ahir dimarts al Centre Internacional de Premsa de Barcelona, va començar amb les intervencions del sobiranisme civil. Així, Joel Joan, president de la Plataforma Sobirania i Progrés ha declarat l'esgotament de la via autonomista (“la via estatutària està morta” ha expressat Joan), mentre que Elisenda Romeu, de la Plataforma pel Dret de Decidir, ha manifestat la necessitat d'exercir el dret a l'autodeterminació com a única via per a assolir la independència.

Al seu torn, Pedro Morón de la Fuente, president de Catalonia Acord i de la Casa d'Andalusia de Sant Boi, ha posat de manifest les discriminacions en infraestructures que Catalunya pateix respecte altres comunitats autònomes, posant per exemple l'arribada del AVE a Granada (on ell va néixer), o la construcció d'un metro en una ciutat que no arriba als 500.0000 habitants (xifra que determina la necessitat d'aquest tipus d'infraestructura), o l'autovia que s'està construint cap a la població de Motril. Per a Morón, un ciutadà del Baix Llobregat (on ell viu), també hauria de poder gaudir d'una inversió en infraestructures adequades, per això creu que “Catalunya necessita Estat propi”. Per la seva banda, Diego Arcos, en representació del Casal Argentí a Barcelona i del Col·lectiu Immi.Cat ha manifestat que “qualsevol llei d'immigració catalana seria millor que la llei d'immigració espanyola”. En relació a l'Estat, Arcos ha expressat que preferiria que la seva filla “fos ciutadana de Catalunya i no súbdita del Regne d'Espanya”.

També el món del sindicalisme hi serà present: Isabel Pallarès, Secretària Confederal de la Intersindical-CSC, ha esmentat la necessitat de tenir una marc laboral català, que pugui determinar les eines per fer front als problemes laborals de Catalunya, objectiu que només es podrà assegurar amb propietat des d'un Estat propi. Des del camp de l'esport Sergi Blàzquez, vice-president de la Plataforma pro-Seleccions Catalanes ha evidenciat la conveniència de tenir Estat propi per a poder competir amb seleccions pròpies, tal i com han pogut fer les nacions amb Estat en els darrers Jocs Olímpics a Beijin.

Finalment, han manifestat l'adhesió de les seves entitats a la convocatòria Joan Marc Passada, de la Comissió del centenari de la senyera estelada, “perquè l'Estat propi és la millor manera de visibilizar l'esperit de la Comissió” i Josep Castany, representant l'entitat Catalunya Acció “perquè serà una manifestació de la societat civil i no hi haurà partits polítics”, i “el lema és inequívoc, no està subjecte a interpretacions ni eufemismes”.