10.9.08

Crònica de la roda de premsa de la manifestació "Som una nació, volem Estat propi"

foto
10.09.2008
Crònica de la roda de premsa de la manifestació "Som una nació, volem Estat propi"

A dia d'avui ja són una seixantena les adhesions d'entitats que ha rebut la manifestació "Som una nació, volem Estat propi", que començarà demà a les 17:00 a la Plaça Urquinaona, a la qual s'han adherit també diverses personalitats del món de la cultura com ara la cantant Marina Rossell. Ahir, en roda de premsa, es conegueren vàries d'aquestes adhesions. Així, presentats per Elisenda Paluzie, membre de Sobirania i Progrés, entitat que va impulsar la convocatòria de la manifestació, diverses personalitats del món acadèmic i cultural han fet públic el manifest que serà llegit pel poeta, traductor, dramaturg, assagista, actor i director escènic, a més de Premi Sant Jordi (entre d'altres) Feliu Formosa, al termini de la manifestació, al Pg. Pujades, davant l'entrada al parc de la Ciutadella.

Alfons López-Tena, que fins ara ha estat vocal del Consejo General del Poder Judicial i és President del Cercle d'Estudis Sobiranistes, a més de llegir les adhesions de persones com l'actor Sergi López i el catedràtic Josep-Maria Terricabras, ha definit aquesta convocatòria com un “tret de sortida” a d'altres esdeveniments que persegueixen el mateix horitzó: l'assoliment d'un Estat propi. López tena ha acusat la “part espanyola” d'haver fet fracassar la via estatutària “i això ens obliga a anar endavant”.

Àngel Colom, ex-dirigent de la Crida, ha denunciat l'ofensiva espanyolista desacomplexada contra Catalunya i per això ha demanat que “no hem de ser tímids en la resposta”, al·ludint a una massiva assistència a la manifestació. Per a Colom “aquesta Diada marca un objectiu: l'assoliment de l'Estat propi dins la Unió Europea” al qual hem d'arribar a partir d'un “full de ruta que cal definir” per assolir aquest nou horitzó, amb “la complicitat del milió de noves persones que viuen a Catalunya”, en referència clara a la nova immigració.

L'escriptor Víctor Alexandre ha manifestat que “mantenir una relació de dependència és malaltís i perjudicial” referint-se a la relació de Catalunya amb Espanya. Alexandre ha afegit que “mentre acceptem que som propietat d'un altre no tenim futur” i “Catalunya no té cap possibilitat de sobreviure en el sí d'un Estat que no és el se”. En un altre torn de paraules Alexandre ha afirmat que “la classe política catalana no escolta el pols del país. Té por i se'ls ha d'empènyer per a que estiguin a l'alçada dels qui van morir per Catalunya.” Alexandre també ha dit que si els que defensen l'unitat d'u n territori (el català o l'espanyol) són nacionalistes (catalans o espanyols), el PSC és nacionalista espanyol perquè defensa la unitat d'Espanya.

Finalment, Èric Bertran, el jove impulsor del portal El Fènix, ha fet una reflexió de perquè els joves cada vegada més, volen decidir per ells mateixos ja que “no hem estat a l'alçada a l'hora de negociar les grans decisions de país” i aquestes decisions no afavoreixen el dia a dia dels joves, que també són usuaris dels trens i altres serveis públics que veuen col·lapsats, desfasats i no responen a les seves necessitats.

La roda de premsa també ha comptat amb la presència de Feliu Formosa, l'economista i President de l'associació de tècnics tributaris de Catalunya, Xavier Fernàndez, del psiquiatre Jordi Vila-Abadal i l'historiador i investigador Jordi Bilbeny.