17.9.08

El 35% dels catalans està a favor de la independència, segons el CES


17.09.2008
El 35% dels catalans està a favor de la independència, segons el CES

(Publicat al diari Crònica)

El president de la fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes i encara vocal del CGPJ Alfons López Tena, l’investigador del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) Marc Belzunces, i la diputada sobiranista a l’Assemblea Nacional del Quebec Lisette Lapointe i el director del Cercle Roger Albinyana han presentat aquesta tarda les conclusions de l’estudi.

Aquest estudi recull totes les enquestes sociològiques i polítiques fetes a Catalunya en els darrers trenta anys, i que contenen almenys una pregunta directa sobre la independència de Catalunya. Les conclusions principals que es poden extreure de l’estudi són les següents:

En primer lloc, segons aquest estudi, el suport social a la independència és d’un 35% i l’oposició d’un 45%, mentre que els indecisos se situen en un significatiu 20%. Al mateix temps, com més gran és una població menys independentista és. En canvi, en els pobles de menys de 10.000 habitants l’opció independentista és majoritària.

L’estudi constata que la majoria de persones nascudes a la resta de l’Estat espanyol i les persones provinents de la immigració – exceptuant els països de l’Est – són majoritàriament contraris a la independència. D’altra banda, crida l’antenció la dada que com més nivell d’estudis es té, més a favor s’està de la independència, i viceversa. Els nivells més favorables a la independència són els de l’ensenyament superior (universitari grau mig i grau superior) amb un 40% i els menys favorables són els de sense estudis i només ensenyament elemental amb un 57% en contra.

Finalment, recolzant aquesta última dada: com més freqüentment es llegeix la premsa escrita més favorable s’és a la independència amb un percentatge del 39%. Per contra, aquells que no llegeixen mai la premsa són els més contraris a la independència amb un 56%.