26.9.08

Espanya s'ha d'aprimar


26.09.2008
Espanya s'ha d'aprimar

(Publicat al diari Crònica)

La publicació de les balances fiscals per part del Ministeri d’Economia i Hisenda va suposar, de fet, el reconeixement de l’espoli que patim els Països Catalans, i que afecta el nostre benestar i la nostra capacitat productiva. Per això demanem que l’estat inverteixi més a Catalunya, no com una petició d’ajuda sinó com una reclamació de justícia, ja que generem prou recursos en forma d’impostos per tal de cobrir les nostres necessitats.

Però tant important com reclamar un augment de la inversió estatal a Catalunya és decidir en què s’inverteix. La Fundació Josep Irla ha fet públic un estudi que revela que el 36% de les inversions de l’estat a Catalunya són impròpies, és a dir, que afecten àmbits de fora de les seves competències. Per tant, a més de suportar un dèficit fiscal del 9% del PIB, una part dels diners que l’estat inverteix es destinen a envair les competències de la Generalitat.

Estem parlant d’inversions i subvencions de l’àmbit de la cultura o de les universitats, per exemple. Diners que Espanya utilitza per fer polítiques paral·leles al govern de Catalunya i, molt sovint, en contra d’aquest govern. I si a això hi sumem la quantitat de funcionaris i estructures estatals que hi ha a Madrid que treballen en competències transferides a les Comunitats Autònomes, trobem on són els diners espoliats a Catalunya: dilapidats en envair el minso poder polític que tenim.

Conclusió: Espanya s’ha d’aprimar. En moments de crisi, diuen que hom s’ha d’estrènyer el cinturó. I Espanya i el seu govern tenen, en relació als Països Catalans, un sobrepes absolutament desmesurat.

Pere Aragonès, diputat al Parlament de Catalunya