11.7.08

Posició de Sobirania i Progrés sobre la tercera hora de castellà a les escoles

foto
11.07.2008
Posició de Sobirania i Progrés sobre la tercera hora de castellà a les escoles

El passat divendres 4 de juliol de 2008 hem sabut que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que a partir del mes de setembre les escoles de primària apliquin la tercera hora d'espanyol, atenent un recurs presentat per Convivencia Cívica Catalana. La decisió judicial és una mesura cautelar, no pas un pronunciament sobre el fons de la qüestió.

El Tribunal exigeix, doncs, l’aplicació de la normativa estatal, i no la catalana, mentre no hi hagi una decisió en ferm sobre el recurs.

La decisió del Tribunal, d’admetre a tràmit el recurs de Convivencia Cívica Catalana i, a més, de deixar sense efecte l’Ordre de la Generalitat, publicada el 5 de juny al Diari Oficial de la Generalitat, pot crear un caos considerable. L’organització dels horaris dels docents en un centre escolar és una tasca lenta, difícil i complicada, que ara s’haurà de tornar a fer, justament a les portes de les vacances laborals dels ensenyants.

Encara que sigui notori que Sobirania i Progrés no combrega amb les tesis defensades (en aquest cas i en d’altres) per l’entitat recorrent, no podem ni volem qüestionar el dret de tota persona física o jurídica que se senti afectada per un acte administratiu de presentar-hi recurs. És un dels puntals d’un estat de dret.

Però justament l’Ordre impugnada el que fa és prorrogar el termini perquè les escoles formulin els seus projectes lingüístics, i l’administració els autoritzi, d’acord amb el Decret 142/2007. En vista que, segons l’Ordre, era clar que “alguns centres” no podrien complir amb el termini inicial (el 30 de juny de 2008), el Departament estableix en l’Ordre un nou termini perquè el projecte lingüístic pugui ser formulat i autoritzat, de forma improrrogable, durant el curs 2008-2009.

Que es deixi sense efecte una mesura que justament vol garantir el correcte funcionament dels centres, ni que sigui amb caràcter temporal, és, a parer nostre, una irresponsabilitat i una invitació al caos. És més: segons les nostres notícies, el tribunal requereix al Departament que adopti les mesures necessàries per garantir que a partir del curs vinent s'imparteixin 655 hores d'espanyol. És difícil d’imaginar-se quines mesures poden ser aquestes, en les dates que som.

Tot això ho diem sens perjudici del tema de fons: si l’Estat té potestat per intervenir en el sistema educatiu d’una comunitat autònoma fins al punt d’establir les hores mínimes que s’han de dedicar a l’ensenyament d’una llengua. Creiem fermament que això és una invasió intolerable de competències que són del nostre govern. Recordem, a més, que la mesura es va prendre després d’un hàbil campanya de desinformació a la premsa, (en la qual ha participat l’entitat abans esmentada) per fer creure que els alumnes catalans surten de l’ensenyament obligatori amb un coneixement defectuós del castellà (i inferior al que obtenen en regions monolingües castellanes). Ningú pot pretendre, per altra banda –ni tan sols la Generalitat- que els alumnes de llengua catalana hagin d’arribar a dominar tan bé la seva segona llengua com ho fan els que la tenen com a primera llengua.

No cal dir que quan el nostre país tingui el seu propi Estat, com pretén Sobirania i Progrés, els problemes com aquests desapareixeran de cop.