17.3.08

Villar té raó

foto
17.03.2008
Villar té raó

(Publicat al bloc d'en Xavier Vinyals a indirecte!cat)

Les paraules defensant i desafiant el govern espanyol per mantenir la independència de la seva federació i recordant a tothom que dins de la FIFA hi ha membres que regulen el futbol d’un país i no pas països, són les que voldríem sentir més sovint. Gràcies Sr. Villar.

A diferència del que passa a Catalunya, a Espanya, les competències de les federacions esportives deriven legalment d’una concessió estatal, segons la Ley del Deporte, fet que sumat a les subvencions que reben explica l’ascendència tan directa que el Consejo Superior de Deportes, CSD, és a dir, el govern de l’Estat espanyol, té sobre les federacions espanyoles. És un cas quasi bé únic al món i recorda més al sistema intervencionista xinès o de la ex-URSS que no pas al sistema dels anomenats “països occidentals”. En aquest sentit, convindria estudiar a fons la constitucionalitat de l’esmentada Ley del Deporte. Que una llei pretengui, com pretén fer aquesta, obligar a una persona a participar en una competició internacional privada representant,no a la Federació que el convoca, sinó a l’Estat espanyol, és molt qüestionable. Dins del món federat internacional és un cas digne d´ estudi. La FIFA, evidentment, té raó quan diu que si la Federació espanyola de futbol vol competir en el seu circuit ha d´obeir les normes que ella dicta. I si no li agrada, que s´apunti a un altre Federació Internacional. Al món n´hi ha registrades milers, d´aquestes. Segur que la voldrien a algun altre lloc, a la FEIFA, per exemple, la Federació d´Estats Intervencionistes de Futbol Amateur.

Potser sense voler, però en Villar ens ha donat la raó quan des de Catalunya insistim en la independència de les federacions internacionals respecte als governs administratius dels països de les seves federacions membres. Lògicament, el que també voldríem és que fés valer aquesta raó quan l’Estat vulgui intervenir forçant el veto a les lícites aspiracions del futbol català.

Avui, curiosament, en Villar és dels nostres perquè amb les seves paraules ha posat en qüestió el cas espanyol. Però només podrem aprofitar-ho si les federacions catalanes, fent ús d’aquesta independència que legalment sí que tenen, actuen amb plena convicció amb l’objectiu d’obtenir el reconeixement internacional que ens ha de permetre tractar de tu a tu amb els altres membres que regulen els respectius esports al món , i no només amb un d’ells i de forma subordinada.

Junts l’acabarem portant.

Xavier Vinyals, president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes